De doktersassistente
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur en de huisbezoeken. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- herhaalrecepten
- het meten van de bloeddruk (incl deel van de CVRM controles)
- het aanstippen van wratten
- het verbinden van wonden
- het uitspuiten van oren
- het maken van uitstrijkjes
- een zwangerschapstest
- urine onderzoek
- suiker- en Hb-controle
- verstrekken van informatiefolders
- verwijderen van hechtingen
- het toedienen van injecties
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen tussen 08.00 en 10.15 uur.
De spreekuurondersteuner huisarts (SOH)
De SOH is een doktersassistente die een aanvullende opleiding heeft gevolgd. Zij kan “kleine” kwalen (zoals oorpijn, keelpijn, eenvoudige wondjes, verzwikte enkel etc) behandelen onder supervisie van de huisarts. De huisarts heeft daardoor meer tijd voor patiënten met ingewikkelder problemen.
De praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)
De POH-S begeleidt mensen met chronische aandoeningen zoals suikerziekte, astma/ copd , hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Andere taken die de praktijkverpleegkundige uitvoert zijn oa wondverzorging en het tapen van enkels.
Maak telefonisch een afspraak bij de praktijkverpleegkundige op werkdagen, bij voorkeur, tussen 08.00 en 10.15 uur.
Alle handelingen van de assistentes en praktijkverpleegkundige staan onder supervisie van de huisartsen.
De praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ)
De POH-GGZ in onze praktijk kan u helpen met diverse problemen zoals bijvoorbeeld werk gerelateerde problematiek, overspanning, burn-out, somberheid, spanningen thuis, rouwverwerking en lichamelijk niet duidelijk verklaarde klachten. In een gesprek brengt de POH-GGZ samen met u uw klachten en vragen in kaart. Zij onderzoekt waar uw klachten vandaan komen en over wat u zelf al geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen.
Aan een afspraak bij de POH GGZ zijn geen extra kosten verbonden. De kosten vallen onder huisartsenzorg en worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat zij niet met anderen praat over de zaken die u vertelt.
Naast gesprekken maakt onze praktijkondersteuner GGZ gebruik van EHealth programma’s die gericht zijn op de psychische klachten die u ervaart. Met behulp van een bij u klachten passend EHealth programma gaat u zelf met uw hulpvraag aan de slag gaat. Zo kunt u aan de hand van interactieve oefeningen, video’s en animaties thuis, in uw eigen tijd, werken aan uw herstel.
Als behandelaar kan de POH-GGZ via een beveiligde verbinding op afstand gedeeltelijk meekijken met de oefeningen die u maakt. Zij kan via het programma ook uw vragen beantwoorden. Uw behandeling stopt daarmee niet bij de deur van onze praktijk.
Na afloop van de behandeling in de praktijk kunt u het door u gevolgde programma blijven inzien.
Voordelen EHealth:
– U kunt alle informatie teruglezen, waardoor u het beter onthoudt.
– U gaat in uw eigen omgeving, tijd en tempo aan de slag. Zo bent u in staat om de regie te nemen over uw eigen herstel.
– Ook buiten uw behandeling kunt u in contact blijven met onze praktijkondersteuners GGZ.
– Door de opdrachten, video’s en animaties krijgt u op een andere manier inzicht in uzelf en uw situatie.
– U leert effectiever met uw klachten om te gaan en legt een stevige basis om zelf met moeilijkheden om te kunnen gaan, ook in de toekomst.
De praktijkondersteuner GGZ Jeugd (POH-GGZ Jeugd)
De POH-GGZ jeugd verleent zorg aan cliënten van 0-18 jaar met psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan somberheid, (faal)angst, concentratieproblemen, emotieregulatie problemen, slaapproblemen, zelfbeeld, dwangklachten en psychosomatische klachten (vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn).
Ouders/verzorgers kunnen terecht bij de POH-GGZ jeugd voor opvoedvragen of als er sprake is van gezinsproblematiek. De POH-GGZ jeugd werkt samen met het lokale (zorg)netwerk zoals scholen, CJG, maatschappelijk werk en Team Jeugd en Gezin. Hierdoor kan passende hulp snel ingezet worden en indien nodig een doorverwijzing naar de tweede lijnszorg zoals de SGGZ.
Physician Assistant (PA)
Vanaf oktober 2012 is in de praktijk een Physician Assistant (P.A.) werkzaam.
De P.A. is een gezondheidsmedewerker op HBO MASTER-niveau en ondersteunt de huisarts door zelfstandig medische taken te verrichten.
De Physician Assistant heeft als taak het diagnosticeren en behandelen van alle aandoeningen die in de huisartsenpraktijk voorkomen. Hierbij vindt supervisie plaats door de huisarts.
Mariska van Dam is werkzaam als Physician Assistant (PA) in onze huisartsenpraktijk. Als PA heeft zij zelfstandig spreekuur, indien nodig overlegt zij tussendoor met de huisarts. U kunt rechtstreeks een afspraak bij haar maken via de doktersassistente.